Νικήτη Διάπλους Τορωναίου κόλπου

Κάντε κλικ και δείτε συνταγές απο την Νικήτη(παντρεμένες σαρδέλες

Χάρτης της Νικήτης

Oπως προαναφέρεται σε άλλο άρθρο του blog η Νικήτη είναι ένας ιδανικός τόπος για καλοκαιρινές διακοπές τόσο για οικογένειες όσο και για νέους. Παρ ' όλη την ανοικοδόμηση υπάρχουν κοντινές πολύ καλές ακτές οι οποίες προσφέρουν τα καταγάλανα νερά τους στους τυχερούς που θα τις επισκεφθούν. Ο πολύς κόσμος όμως, ειδικά μέσα στο χωριό, χαλάει την γενικότερη εικόνα όπως άλλωστε και οι μηδαμινές υποδομές που προσφέρονται στους παραθεριστές αλλά και στους ιδιοκτήτες παραθεριστικών κατοικιών . Πρέπει όμως να ομολογήσουμε ότι γίνονται πολλές προσπάθειες από τον τοπικό Δήμο ο οποίος φέτος προχώρησε στη πεζοδρόμηση (πλακόστρωτο) της παραλιακής οδού και στην επέκταση της παραλίας. Αυτές οι παρεμβάσεις θα βελτιώσουν σημαντικά τον όλο οικισμό Στα θετικά είναι οι πολύ καλές τιμές που υπάρχουν στην πλειονότητα των εστιατορίων (8 άτομα σε πιτσαρία με σχετικά μεγάλη παραγγελία πληρώσαμε μόνο 55 €), τα πολλά καταλύματα που υπάρχουν στη περιοχή (αν το ψάξει κάποιος καλά θα βρει μεζονέτες για οικογένειες σε άριστες τιμές), το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να βρει χώρο στη παραλία που να μην είναι κατειλημμένος από ξαπλώστρες κάποιας επιχείρησης, αλλά και από το σύνολο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κυρίως από πολιτιστικούς φορείς της περιοχής.
Η μεγαλύτερη κατά την γνώμη μου απ' αυτές είναι ο διάπλους του Τορωναίου κόλπου. Αυτός πραγματοποιείται κάθε χρόνο περίπου στο τέλος του Ιουλίου και επαναλαμβάνεται συνεχώς τα τελευταία 38 χρόνια. Οι συμμετοχές είναι τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό ενώ οι παράλληλες εκδηλώσεις είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και πολλές. Εκτός από τους επαγγελματίες αθλητές συμμετέχουν και αρκετοί ντόπιοι οι οποίοι παρ' όλη την ηλικία τους (ορισμένοι απ' αυτούς) καταφέρνουν να τερματίζουν μετά από συνεχές κολύμπι 12 - 14 ωρών. Η υποστήριξη των αθλητών γίνεται συνεχώς από τους βαρκάρηδες της περιοχής οι οποίοι φαίνονται ιδιαίτερα οργανωμένοι και συμπράττουν ενεργά στην σωστή οργάνωση. Αν όλα τα παραπάνω θετικά συνυπήρχαν με την λύση των προβλημάτων υποδομής τότε θα μιλούσα για ένα άριστο προορισμό για τις καλοκαιρινές διακοπές. Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε μερικά στιγμιότυπα από τον φετινό διάπλου
Μερικές προτάσεις για τα μαγαζιά που κατά τη γνώμη μου είναι τα καλύτερα. Εστιατόρια - καφέ - προϊόντα κλπ Αρσανάς ψαροταβέρνα στη παραλιακή οδό προς την άκρη του χωριού (ωραίο περιβάλλον καλή εξυπηρέτηση ) Αντιγόνη (ψαροταβέρνα) στη κεντρική προκυμαία Η πιτσαρία που βρίσκεται στο πρώτο παράλληλο του δρόμου της παραλίας (δίπλα στη κεντρική οδό που κατεβαίνει στη παραλία) Παγωτό στο παλιό σπιτάκι που βρίσκεται στην προκυμαία Γύρο στον "γύρο της Νικήτης" Επίσης προτιμήστε τα καθημερινά σας ψώνια να τα κάνετε στα μικρά μάρκετ του χωριού των οποίων οι τιμές δεν διαφέρουν πολύ από αυτές των μεγάλων. Μη ξεχάσετε ν' αγοράσετε μέλι Σιθωνίας το οποίο με λίγα λόγια είναι Α Ρ Ι Σ Τ Ο. Επίσης θα πρέπει να παραγγείλετε και ρεβανί το οποίο ανταγωνίζεται επάξια αυτό της Νάουσας. Το ζαχαροπλαστείο βρίσκεται απέναντι από την πιτσαρία. Για μπάνιο η καλύτερη πλευρά της Νικήτης είναι αυτή που βρίσκεται προς το camping "Αγιος Γεώργιος", όμως υπάρχουν και άλλες ακτές λίγο μακρύτερα απο την Νικήτη και είναι ο Άγιος Ιωάννης η τρανή αμμούδα στον Άγιο Νικόλαο κ.α. Αξιοθέατα Η εκκλησία του Αγίου Νικήτα στο παλιό χωριό όλος ο παλιός παραδοσιακός οικισμός Η βασιλική του Σοφρωνίου που βρίσκεται προς τη περιοχή του Camping "Αγιος Γεώργιος" Το παλιό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου ακριβώς απέναντι από την "Βασιλική Σοφρωνίου" Κάντε κλικ και δείτε συνταγές απο την Νικήτη (παντρεμένες σαρδέλες)

Από το Blogger.